CD Recensies

JANÁČEK: STRIJKKWARTETTEN NR. 1 EN 2, EMERSON KWARTET

Janácek : Strijkkwartetten nr. 1 Kreutzer sonate en 2 Intieme brieven; Martinu : 3 Madrigalen voor viool en altviool. Emerson kwartet c.q. Philip Setzer (v) en Lawrence Dutton (va). DG 477.8093 (5526). 2008

De ondertitels en hetgeen men van de ontstaansgeschiedenis en de achtergronden van beide strijkkwartetten weet en zeker van het tweede weet, suggereert dat het om zeer gemotioneerde muziek gaat. De muziek is onverhoeds, vragend, onvoorspelbaar, soms geheimzinnig maar steeds heftig en gepassioneerd lyrisch. Het hele programma van hat tweede kwartet duidt op geheime liefde.

De mooiste opnamen van deze werken zoals die van het Talich kwartet (Calliope) dat in de Vergelijkende Discografie als mooiste uit de race kwam, of anders wel het Vlach kwartet op Naxos doen volkomen recht aan die gevoelens in ook technisch zeer verzorgde verklankingen.

Het werk van het Emerson kwartet kennende, hoefden we hier geen overgroot emotioneel engagement te verwachten en zo pakt het ook uit. Feitelijk gaat het hier om een nogal afstandelijke, nuchtere, maar dan wel tot het laatste puntje op de i verzorgde realisatie waarin op een ander niveau bewonderend kan worden genoten. De Emersons onderscheiden zich van de rest en het is voor een keer enorm genieten, maar dan op een zuiver speeltechnische manier. Dus is dit een nuttig en interessant, maar niet echt idiomatisch alternatief. Extra aantrekkelijk gemaakt door het een kwartier durende Duo van Martin dat tot zijn mooiste werken behoort. Een sticker op de cd vermeldt dat het hier gaat om de muziek bij de film The unbearable lightness of being en dat geen ander kwartet Jan ek so personal, so heartfelt uitvoert. Hier is een grote pot met zoutkorrels bij gewenst.

Voor de heldere opname past louter lof.