CD Verzamelprogramma's

WEYAND, UTA: 1892, REFLECTIONS

Weyand, Uta: 1892, Reflections. Debussy: Nocturne L. 82; Albéniz: ‘Prélude’, ‘Córdoba’, ‘Seguidillas’ uit Chant d’Espagne; Grieg: Lyrische stukken op. 57 nr. 1-6; Brahms: Fantasieën op. 116 nr. 1-7. Ars Produktion ARS 38.308 (74’23”). 2019
 
Dat is nog eens een oorspronkelijke gedachte om een afwisselend recitalprogramma met muziek uit verschillende windrichtingen samen te stellen: prik een jaartal en kijk wie iets bijdroeg. Dat 1892 een vruchtbaar jaar was, blijkt hier goed. De pianiste liet zich bij dit programma om te beginnen inspireren door de restauratie van een Steinway vleugel uit 1892 die zich bevindt in kasteel Fasanerie in Eichenzell in de buurt van Fulda. Het instrument klinkt anders, met meer uitgesproken verschillen tussen de registers dan een tegenwoordige Steinway en dat is best interessant om te horen.
Geschoold in Spaans repertoire (Falla vooral met een selectie van wiens pianowerken ze de cd Profil Medien 5032 vulde) krijgt Albéniz een scherp ritmisch profiel met flamencokarakter; Debussy’s Nocturne klinkt vrij loom en kalm. Rust en bezonnenheid kenmerken - soms misschien wat te veel - ook de Lyrische stukken van Grieg en de Fantasieën van Brahms.
Deze cd moet het vooral hebben van de achterliggende gedachte en van Debussy en Albéniz.