CD Verzamelprogramma's

NAUGHTON, CHRISTINA EN MICHELLE: PIANO DUETS; VISIONS

Christina en Michelle Naughton: Piano duets. Mendelssohn: Allegro brillant in A op. 92; Brahms: Haydnvariaties op. 56b; Mozart: Sonate voor 2 piano’s in D KV 448; Schubert: Allegro in a ‘Lebensstürme’ op. post. 144, D. 947;  Falla: ‘Spaanse dans’ uit La vida breve; Ravel: La valse; Lutoslawski: Paganinivariaties. Orfeo C 859-121 A (78’39”). 2012

 

Christina en Michelle Naughton: Visions. Adams: Hallelujah Junction; Bach, J.S./Kurtág: ‘Sonatine’ uit Cantate nr. 106 ‘Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit‘ BWV 106; Messiaen: Visions de l’amen. Warner 2564-60113-2 (61’49’). 2015

 

Om het even of het bij de in Princeton geboren Christina en Michelle Naughton om een eeneiige of tweeiige tweeling gaat: een hecht duo vormen ze. Hun debuut was in 2008 en met de eerste cd werd gewacht tot 2012. Ze studeerden zowel aan het Curtis instituut in Philadelphia onder anderen bij Gary Graffman en de New Yorkse Juilliard school.

Hun cd debuut op Orfeo biedt een veelzijdig programma met werken voor twee piano’s dat logisch zowat twee eeuwen muziek van Mozart tot Lutoslawski omspant.

Al deze werken worden niet alleen technisch vrij moeiteloos vertolkt, ze bezitten ook karakter en sfeer. Mendelssohn en Schubert maken een zangerige indruk met subtiele agogische accenten en fraaie loopjes, Mozart openbaart zich vrij speels en lichtvoetig, Falla heeft iets opwindends, de opbouw van Ravel is virtuoos en spannend en Lutoslawski zwiert langs.

Serieuzer van aard is het recital op de Warner cd, met (quasi) religieus geïnspireerde composities. Dat doet een groter beroep op hun fantasie en verbeelding en werpt evenzeer mooie vruchten af in Messiaens mystieke en epische Visions de l’amen als in Adams’ felle, percussieve Hallelujah Junction (geïnspireerd op een halteplaats langs de snelweg tussen Nevada en Californië), Een ander uiterste vormt de sonatine uit de Bachcantate in een mooie serene en ontroerende bewerking van Kurtág.

De zussen noemen als gemeenschappelijke noemer van deze stukken dat ze alle op hun manier een gevoel van vreugde wekken. Daarvoor zorgen ze  en eigenlijk geldt dat voor beide schijfjes.