WESTERS, JOANNA EN ANNEBETH WEBB: DUO LUNE
CD Verzamelprogrammas

Joanna Westers en Annebeth Webb: Due lune. Vivaldi: Concert voor 2 violen en strijkorkest in a uit L’estro armonico op. 3/8 RV. 522; Shostakovitch: Stukken voor 2 violen en piano nr. 1-5 (bew. Atovmyan); Bach, J.S.: Concert voor 2 violen en strijkorkest in d BWV. 1043; Moszkowski: Suite voor 2 violen en piano in g op. 71. Met Jeroen Bal (p) en Camerata RCO. Gutman 162 (53’32”). 2015

 

De ‘Twee manen’ ofwel Ishaynishus in Cheyenne taal, mag een wat merkwaardige naam lijken voor een hedendaags vioolduo, het gaat – eenmaal deze cd een paar keer grondig beluisterd hebbend – wel om twee helder stralende volle manen.

Het is op zichzelf al aardig dat steeds meer leden van het Concertgebouworkest initiatief tonen om in kleinere segmenten kleinschaliger muziek te gaan uitvoeren. Soms worden die activiteiten op het eigen RCO Live cd label gepubliceerd, soms ook moet elders een onderkomen worden gezocht, zoals hier.

Het programma dat beide violistes spelen is interessant door de combinatie van twee bekende werken van Vivaldi en Bach met twee onbekende van Shostakovitch en Moszkowski. 

Dat barokmuziek zonder darmsnaren gespeeld het nog altijd goed doet in een mooie vertolking, wordt hier aangetoond.

De Stukken van Shostakovitch bestaan in allerlei bewerkingen. Bijvoorbeeld voor viool, saxofoon en piano met Maria Milsstein (v), Eva van Grinsven (sax) en Helena Basilova (MDG 903-1951-6) en voor klarinet en saxofoonkwartet met Sabine Meyer en het Alliage kwartet (Sony 88875-19097-2), maar deze blijft het dichtst bij het origineel en wordt met de nodige schakeringen fijn uitgevoerd.

Ook de vijfdelige Suite van Moszkowski met een meer dan louter begeleidende rol voor de pianist om hier drie gelijkwaardige partners optreden, blijkt het triviale dat deze componist nogal eens oproept, te overstijgen. De piano speelt bijvoorbeeld in de climax van de finale even de hoofdrol. Een hoogtepunt is het peinzende derde deel, dat iets halverwege Schumann en Elgar in zich heeft. Het is een briljant geschreven werk en zo klinkt het ook hier.

De begeleiding wordt verzorgd door Sjaan Oomen en Jae-won Lee (v), Saeko Oguma (va), Godfried Hoogeveen (vc), Nicholas Schwarz (cb) en Alexandra Nepomnyashchaya (kl).

Gezien de wat korte speelduur is het jammer dat niet meteen bijvoorbeeld nog het Duo op. 27/1 en de acht Etude-Caprices op. 18 van Wieniawski werden vastgelegd. Misschien een tip voor een volgende opname.