WELSER-MÖST, FRANZ: VREDESCONCERT VERSAILLES
CD Verzamelprogrammas

Franz Welser-Möst: Vredesconcert in Versailles. Mozart: Ouverture Die Zauberflöte KV. 620; Debussy: ‘Sirènes’ uit Nocturnes L. 98; Holst: ‘Mars’ uit The planets H. 125; Wagner: Treurmars uit Götterdämmering; Ravel: Pianoconcert voor de linkerhand M. 82; Vaughan Williams: ‘Dirge fr two veterans’ uit Dona nobis pacem; Beethoven: ‘Agnus Dei’ uit Missa solemnis op. 123; Ives: The unanswered question. Yuja WAng (p), Elsa Dreisig (s), Ekaterina Gubanova (ms), Daniel Behle (t), Ryan Speedo Green (bs) mert het koor van de Franse omroep en het Weens filharmonisch orkest. DG 483.7510 (78’17”). 2018

Op 11 november 1918 kwam met een wapenstilstand een eind aan Wereldoorlog I. Om dat feit te gedenken gaf Franz Welser-Möst (leerling van Abbado) een concert in het theater in Versailles waar de ondertekening door de vijf landen die actief aan die oorlog deelnamen plaatsvond.

Daarvoor werd muziek uitgekozen van componisten uit al die landen en bij de solisten waren die landen ook vertegenwoordigd. Wat bij een normaal concert een onmogelijk ratjetoe lijkt, krijgt daardoor ineens wel veel zin.

De gekozen werken weerspiegelen niet alleen het algemene thema van oorlog en vrede, maar bovendien ook allerlei aspecten van strijd. De beide Engelse werken zijn direct op de oorlog, verlies en rouw betrokken,

Het concert heeft zijn culminatiepunt niet in het midden, maar aan het eind met Ives’ The unanswered question.

Maar voor de meeste minder daarbij betrokken luisteraars zal de uitgave vooral waardevol zijn door het omvangrijkste werk, Ravels linkerhand concert met Yuja Wang, hoewel ze dat een paar jaar eerder al in Zürich had opgenomen (DG 479.4954).

Verder is het vooral de reden van dit optreden dat de waarde daarvan bepaalt.